MANUALNA TERAPIJA

Manualna terapija je tehnika u kojoj fizioterapeut koristi svoje ruke za manipuliranje, mobilizaciju i masažu tjelesnih tkiva. Ona može pomoći ublažiti bol i ukočenost, poboljšati cirkulaciju krvi, poboljšati kretanje različitih dijelova tijela.

KOJE VRSTE MANUALNIH TERAPIJA POSTOJE?

Manualna terapija je je praktična komponenta fizioterapije pri čemu postoji nekoliko različitih potkategorija u samoj praksi. Svaka ima svoje prednosti, ovisno o temeljnom problemu. Među najčešće korištenima su:

MOBILIZACIJA MEKIH TKIVA

Mobilizacija mekog tkiva ili masaža usredotočena je na mišiće, ligamente i tetive. Često pacijent štedi određeni mišić ili grupu mišića zbog bolesti ili je povrede na tom području, a tada se tkiva mogu lišiti dragocjenih tekućina koje poboljšavaju fleksibilnost. Mobilizacija mekih tkiva usredotočena je na umanjivanje ovih oštećenih područja uz povečenje opsega pokreta.

MOBILIZACIJA KOŠTANIH STRUKTURA

Pitanja ograničenja zglobnih pokreta često se pojavljuju nakon ozljede, poput pada i ukočenje leđa ili zatezanja ramena. Ozljeda zgloba dovodi do grčeva u mišićima i ograničenog kretanja. Mobilizacijom poput "klizanja" suprotstavljenih kostiju smanjuje se napetost kako bi zglobovi ponovno pravilno funkcionirali. Također sastavni dio mobilizacije koštanih struktura je i manipulacija.

MANUALNA TERAPIJA – CYRIAX

Cyriax je manualno ortopedska tehnika koja se bavi postavljanjem dijagnoze i konzervativnim liječenjem lezija mekih tkiva lokomotornog sustava. Tehnika je dobila ime po ortopedu dr. Jamesu Cyriaxu kojeg opisuju kao «oca ortopedske medicine».

Znanstveno je utemeljena i ima za cilj postići preciznu dijagnozu slušajući pacijenta uz funkcionalni pregled koji se sastoji od pasivnih i aktivnih testova te metode liječenja.
Tehnike koje se primjenjuju u samom procesu liječenja su poprečna frikcija, mobilizacija, manipulacija te trakcija.

POPREČNA FRIKCIJA je metoda terapije gdje djelujemo poprečno na smjer vlakna tkiva koje tretiramo a sastoji se od aktivne i relaksacijske faze. Frikcijskom masažom uklanjamo bol, ubrzavamo procese cijeljenja i smanjenje upale. Također preveniramo stvaranje priraslica, te pomažemo u uklanjanju postojećih. Tehnika se primjenjuje kod mišićnih, tetivnih te ligamentarnih lezija.
U Cyriax tehnici vrlo je bitna i manipulacija zglobova i kralježnice, naročito lumbalne kralježnice, jer 90% boli je uzrokovano protruzijom diska u lumbalnom dijelu
kralježnice. Uz manipulaciju često se primjenuje i trakcija.

Sve navedene manualne terapijske metode mogu se primjenjivati s ostalim fizikalnim procedurama i tehnikama.