VRATITE TIJELU RAVNOTEŽU
28. listopada 2022.

BOLE VAS LEĐA?

BOLE VAS LEĐA?
PREPORUKA ŠTO MOŽETE ČINITI SVAKI DAN

DIŠITE PRAVILNO – mišići koji omogućuju disanje odgovorni su i za pravilno držanje. Vježbe disanja koje se prakticiraju u jogi, pilatesu, nekim borilačkim vještinama mogu osnažiti ove mišiće te ih učiniti fleksibilnijima. Na taj način držat ćete se uspravno a pokreti tijela bit će vam laganiji.
OBRATITE POZORNOST NA TO KAKO MIŠIĆI, KOSTI I ZGLOBOVI REAGIRAJU TIJEKOM RAZLIČITIH AKTIVNOSTI – kako osjećamo svoja leđa dok sjedimo ili stojimo, u kakvom su nam stanju mišići kad se probudimo. Sve će nam to pomoći da otkrijemo kako pokreti našeg tijela utječu na leđa.
VJEŽBAJTE TRBUŠNE I LEĐNE MIŠIĆE – jer ove dvije grupe mišića zajedno drže trup.
PAZITE NA PREHRANU I PIJTE DOVOLJNO VODE – naime dovoljnim unosom bjelančevina povećat ćete mišićnu masu a najmanje 6-8 čaša vode dnevno doprinijet će zdravlju diskova među kralješcima kao i drugim organima.
BUDITE AKTIVNI – što ne podrazumijeva samo tjelovježbu već i uzimanje pauza od sjedenja ispred računala; rastežite se i hodajte čak onda i kad ne morate.

Rekreacijskom tjelesnom aktivnošću djelujemo na snagu, brzinu, spretnost i izdržljivost.
Osnovni ciljevi tjelesne aktivnosti jesu: zaštita od boli ili smanjenje boli, jačanje oslabljenih mišića, istezanje skraćenih mišića, poboljšanje cirkulacije, poboljšanje funkcije kralješnice, poboljšanje kondicije i izdržljivosti, opuštanje, postizanje kvalitete života, smanjenje umora, korekcija držanja tijela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)