Novosti

NOVOSTI IZ ORDINACIJE

GASTROENTEROLOŠKE

ENDOSKOPIJA KOD ANTITROMBOTSKE TERAPIJE DR. IVEKOVIĆ
https://youtu.be/o7JQF9S8VEs

ENDOSKOPSKO LIJEČENJE NEUROENDOKRINIH TUMORA
https://youtu.be/EhZ-AD1er_k

REHABILITACIJSKE

BOLE VAS LEĐA?
PREPORUKA ŠTO MOŽETE ČINITI SVAKI DAN

DIŠITE PRAVILNO – mišići koji omogućuju disanje odgovorni su i za pravilno držanje. Vježbe disanja koje se prakticiraju u jogi, pilatesu, nekim borilačkim vještinama mogu osnažiti ove mišiće te ih učiniti fleksibilnijima. Na taj način držat ćete se uspravno a pokreti tijela bit će vam laganiji.
OBRATITE POZORNOST NA TO KAKO MIŠIĆI, KOSTI I ZGLOBOVI REAGIRAJU TIJEKOM RAZLIČITIH AKTIVNOSTI – kako osjećamo svoja leđa dok sjedimo ili stojimo, u kakvom su nam stanju mišići kad se probudimo. Sve će nam to pomoći da otkrijemo kako pokreti našeg tijela utječu na leđa.
VJEŽBAJTE TRBUŠNE I LEĐNE MIŠIĆE – jer ove dvije grupe mišića zajedno drže trup.
PAZITE NA PREHRANU I PIJTE DOVOLJNO VODE – naime dovoljnim unosom bjelančevina povećat ćete mišićnu masu a najmanje 6-8 čaša vode dnevno doprinijet će zdravlju diskova među kralješcima kao i drugim organima.
BUDITE AKTIVNI – što ne podrazumijeva samo tjelovježbu već i uzimanje pauza od sjedenja ispred računala; rastežite se i hodajte čak onda i kad ne morate.

Rekreacijskom tjelesnom aktivnošću djelujemo na snagu, brzinu, spretnost i izdržljivost.
Osnovni ciljevi tjelesne aktivnosti jesu: zaštita od boli ili smanjenje boli, jačanje oslabljenih mišića, istezanje skraćenih mišića, poboljšanje cirkulacije, poboljšanje funkcije kralješnice, poboljšanje kondicije i izdržljivosti, opuštanje, postizanje kvalitete života, smanjenje umora, korekcija držanja tijela.

VRATITE TIJELU RAVNOTEŽU

Imate li bolove u leđima, kralježnici, vratu, bole vas zglobovi, kuk, loše se držite, napeti su vam mišići, imate vrtoglavice, migrenu, osjećate se bezvoljno, iscrpljeno, slomljeno – isprobajte Yumeiho, manualnu terapiju koja će vam pomoći vratiti tijelo u ravnotežu te prevenirati ili ublažiti pojavu boli.
YUMEIHO TERAPIJA – japanska manualna tehnika koja ima za cilj uspostavljanje balansa. Yumeiho uključuje dvije glavne metode – metodu pritisaka, gnječenja i namještanja. Metodom namještanja dovodimo zglob u pravilan položaj dok metodom pritisaka djelujemo duboko na mišiće opuštajući tenziju i poboljšavamo cirkulaciju krvi i limfe. Cilj je da se uz opuštene mišiće kosti i zglobovi mogu lakše namjestiti u pravilan položaj.

FIT TRUDNICA

Mnoge žene u trudnoći pitaju svoje liječnike: „Smijem li vježbati u trudnoći?“
Odgovor je da. Prikazat ću vam kako vježbanje u trudnoći može biti zdravo ali i jednostavno.
Svi znamo da nas vježbanje čini zdravijim, ali kako je moguće trudnoću iznijeti što lakše?
Vježbanje prije trudnoće smanjuje mogućnost nastajanja boli koja bi se kasnije u trudnoći mogla javiti. Vježbanje u trudnoći može ublažiti čak i otkloniti bolo koju moguću komplikaciju, te smanjiti mogućnost dobivanja na težini.
Nakon poroda žene koju su vježbale lakše se i prije vračaju u stanje kondicije kao prije trudnoće, i pripremnije su psihički i fizički za izazov koji donosi dijete.
Dosljednost je ključ. Bilo koja aktivnost ako je stalna je poželjna. Žene koje vježbaju blago do umjerenog intenziteta barem tri puta tjedno uvidjet će razliku u svom tijelu; imaju više energije, bolje spavaju, imaju smanjenu konstipaciju, manje grčeva u nogama i brže vračaju svoju težinu prije trudnoće.
Istraživanja su također pokazala djelotvornost umjerenog vježbanja i na bebe:
Dojenčad je manje plačljiva i imaju manje grčeva; kod rođenja imaju manje potkožne masnoće što se pokazalo kao smanjena učestalost srčanih bolesti u kasnijoj odrasloj dobi.
Nema sumnje, vježbanje je veliki plus i za vas i vaše dijete.

VJEŽBANJE U TRUDNOĆI

 1. Jačanje mišića dna zdjelice.
  To je naročito važno jer mišići dna zdjelice podupiru sadržaj u trbušnoj šupljini. Što su mišići jači to bolje podupiru rast djeteta u maternici.
 2. Važnost kontrakcije i relaksacije mišića dna zdjelice.
  To je naročito bitno za žene koje po prvi puta postaju majke, jer možda još nisu svjesne osjećaja kontrakcije i relaksacije mišića dna zdjelice. Mogućnost kontroliranja kontrakcije i relaksacije mišića dna zdjelice može olakšati sam porod.
 3. Povećanje snage trbušnih mišića.
  Trbušni mišići su tijekom trudnoće prenapegnuti i zbog toga imaju sklonost slabljenju. Jačina trbušnih mišića smanjuje naprezanje leđa te smanjuje bolove u leđima što se vrlo često javlja u trudnoći.
 4. Povećanje snage i fleksibilnosti mišića gornjih ekstremiteta.
  To je bitna priprema za dolazak svog djeteta.

ZAŠTO VJEŽBATI U TRUDNOĆI ?

Svi znamo da nas vježbanje čini zdravijim, ali kako je moguće trudnoću iznijeti što lakše?
Trudnoća je po mnogo čemu posebno razdoblje u životu žene. To je vrijeme kada pojačano pazimo na prehranu, mijenjamo stil života ako je potrebno, redovito odlazimo na liječničke kontrole, proučavamo literaturu o trudnoći i majčinstvu. Javlja se pojačana svijest o vlastitom tijelu, kojeg treba učiniti izdržljivim za promjene i napore koji ga očekuju. Jedan od načina za to je i vježbanje.
Prvi i najvažniji preduvjet svakog vježbanja je zdrava trudnoća.
CILJ vježbanja u trudnoći je uspostava mišićne ravnoteže, popravak lošeg držanja, rasterećenje hipertrofične muskulature uz povećanje elasticiteta skraćenih mišića.

-vježbanjem u trudnoći smanjujemo bolove i smetnje koje trudnica može osjećati tijekom trudnoće i poroda,

 • istežu se i učvršćuju mišići, što smanjuje bolove u leđima,

-osigurava se bolja ishrana mišića, pojačava se cirkulacija i osigurava se veća količina hormona koja stimulira i aktivira mišićne stanice,

-lokalno djelujemo na mišiće i zglobove, a općenito postižemo cjelokupnu vitalnost aktivirajući respiratorni sustav i preko mišića ošita poboljšava se funkcija probavnih organa,

-pod utjecajem kontinuiranog vježbanja sagorijevaju se suvišne masti, iz tkiva se izlučuje višak vode, a time se olakšava rad kardiovaskularnog sustava i poboljšava ishrana srčanog mišić,

-poboljšavamo cirkulaciju a time i smanjujemo mogućnost oticanja zglobova,

-vježbanje pomaže otklanjanju nervoze prije spavanja, koje je u trudnoći često nekvalitetno jer je teško smjestiti se u udoban položaj

-tjelesna aktivnost smanjit će suvišno debljanje, a i lakše vratiti oblik tijela prije trudnoće

BOL U VRATU

Svatko je od nas bar jednom u životu imao tzv. »ukočeni krivi vrat», kada smo obično prisilno držali vrat u jednom položaju, i to najčešće ukošen u jednu stranu. Pogodovani faktor takvog stanja svakako je način života suvremenog čovjeka. Naime, sve se više sjedi, i u kući, i na radnom mjestu, te se pri tome često kralježnica drži u prisilnom položaju. Svjedoci smo pojave bola kod sve mlađih ljudi, čemu sigurno pogoduju rad s računalima, duže vožnje automobilima, gledanje TV. Osim toga, dizanje i nošenje težih tereta, nagli pokreti vrata, izlaganje hladnoći, vlazi i vjetru, a danas i sve veća i neracionalna upotreba klimatskih uređaja, također pogoduju razvitku bolnog i ukočenog vrata. Jedan su od posebnih uzroka tog stanja i trzajne ozlijede vratne kralježnice koje, osim u prometu nastaju i nakon padova, npr. na ledu, prilikom sportskih aktivnosti…

Kako si pomoći?

Svakako bi trebalo nekoliko dana mirovati i odmarati, odnosno relaksirati vratnu kralježnicu, što bi trebalo učiniti na malenom, mekanom i valjkastom jastučiću koji treba staviti ispod vrata dok se leži na leđima ili na boku. Također bi trebalo uzeti lijekove koji smanjuju upalu i bol. Trebalo bi primijeniti terapiju ledom, tzv. krioterapiju, i to u obliku masaže ledom. Može se primijeniti i tzv. Schantzov ovratnik.
Uz sve ovo preporučuju se vježbe za jačanje, ali i istezanje i relaksaciju mišića vrata. Pravilne vježbe za vrat mogu poslužiti za održavanje i/ili poboljšanje fleksibilnosti mišića, tetiva i ligamenata kao i jačanje mišića koji podržavaju vrat. Vježbajući svakodnevno možemo usporiti degeneraciju vratne kralježnice.
Svakodnevno 20-minutno vježbanje održat će mišiće vratne kralježnice dovoljno snažnima kako bi sačuvali funkciju i ublažili brojne traume kojima je vratna kralježnica svakodnevno izložena.

KRIŽOBOLJA

Križobolja je jedan od najpojavnijih zdravstvenih problema današnjice na mišićno koštanom sustavu čovjeka. Naime, 26% radnog pučanstva u nas svake godine zatraži pomoć zbog bolova u leđima. Incidencija križobolje je 15-20% u cjelokupnoj populaciji, a oko 80% odraslih ima iskustva s križoboljom barem jedanput u životu.
Bol u lumbalnoj regiji može nastupiti naglo, odnosno akutno ali i postupno. Bolno stanje može se ponavljati u vidu akutnih napada između kojih nema tegoba te kvaliteta života nije promijenjena. U 7-10% pacijenata križobolja ima kroničan tijek sa znatnim poremećajem radnih i svih životnih aktivnosti. Iako 90% križobolja spontano nestaje nakon tri mjeseca, 10% križobolja prelazi u kroničan oblik s posljedičnom onesposobljenosti, uključujući trajno smanjenje radnih sposobnosti.
Oko 89% svih križobolja mehaničkog je podrijetla, odnosno križobolje su uzrokovane različitim statičkim i dinamičkim neprimjerenim silama opterećenja, što rezultira mikroozlijedama na anatomskim i funkcionalnim dijelovima kralježničkih segmenata. Primjerice neprimjerena statička opterećenja (dugotrajno sjedenje) često dovode do pogoršanja stanja ili pak neprimjerena trenutna dinamička opterećenja mogu dovesti do akutne križobolje odnosno trenutnog narušavanja biomehaničkih i funkcijskih odnosa u dijelovima dinamičkog segmenta kralježnice (podizanje tereta s poda s pretklonom trupa).

Liječenje

Svrha liječenja je otkloniti uzrok bolesti; okolne štetne podražaje, suzbiti bol i spriječiti ponavljanje bolesti.
U akutnoj fazi preporuča se kratko mirovanje u najpovoljnijem položaju i oprezno kretanje te smanjenje boli na najmanju moguću mjeru ili potpuno riješiti problem boli.
Svrha fizioterapije nije «što više razgibati» kralješnicu, već optimalno mobilizirati kralježnicu, ojačati mišiće leđa i prednje trbušne stjenke. Treba naime, sačiniti «fiziološki aktivni steznik» koji će poduprijeti kralješnicu i pripomoći prevenciji recidiva kojima ovaj sindrom gotovo uvijek naginje.
Cjeloviti program uključuje, uz aerobni dio (vožnja bicikla), i vježbe istezanja, vježbe gibljivosti (torakalne, lumbalne kralješnice i kukova) i vježbe jačanja abdominalnih mišića, uz posturalnu reedukaciju.

BOLE VAS LEĐA – PREPORUKA ŠTO MOŽETE ČINITI SVAKI DAN
DIŠITE PRAVILNO – mišići koji omogućuju disanje odgovorni su i za pravilno držanje. Vježbe disanja koje se prakticiraju u jogi, pilatesu, nekim borilačkim vještinama mogu osnažiti ove mišiće te ih učiniti fleksibilnijima. Na taj način držat ćete se uspravno a pokreti tijela bit će vam laganiji.
OBRATITE POZORNOST NA TO KAKO MIŠIĆI, KOSTI I ZGLOBOVI REAGIRAJU TIJEKOM RAZLIČITIH AKTIVNOSTI – kako osjećamo svoja leđa dok sjedimo ili stojimo, u kakvom su nam stanju mišići kad se probudimo. Sve će nam to pomoći da otkrijemo kako pokreti našeg tijela utječu na leđa.
VJEŽBAJTE TRBUŠNE I LEĐNE MIŠIĆE – jer ove dvije grupe mišića zajedno drže trup.
PAZITE NA PREHRANU I PIJTE DOVOLJNO VODE – naime dovoljnim unosom bjelančevina povećat ćete mišićnu masu a najmanje 6-8 čaša vode dnevno doprinijet će zdravlju diskova među kralješcima kao i drugim organima.
BUDITE AKTIVNI – što ne podrazumijeva samo tjelovježbu već i uzimanje pauza od sjedenja ispred računala; rastežite se i hodajte čak onda i kad ne morate.

Rekreacijskom tjelesnom aktivnošću djelujemo na snagu, brzinu, spretnost i izdržljivost.
Osnovni ciljevi tjelesne aktivnosti jesu: zaštita od boli ili smanjenje boli, jačanje oslabljenih mišića, istezanje skraćenih mišića, poboljšanje cirkulacije, poboljšanje funkcije kralješnice, poboljšanje kondicije i izdržljivosti, opuštanje, postizanje kvalitete života, smanjenje umora, korekcija držanja tijela.

VRTOGLAVICA

Vrtoglavice mog biti centralnog ili perifernog podrijetla. Kod centralnog oštećenja dolazi različitih poremećaja moždanih struktura, a kod perifernog uz vrtoglavicu najčešće su prisutni mučnina, povraćanje, gubitak sluha, znojenje te nistagmus koji je pokazatelj poremećene funkcije centra za ravnotežu u unutarnjem uhu.
Najčešće periferno oštećenje je BPPV – benigni paroksizmalni položajni vertigo vertigo – nastaje uslijed zahvaćanja najčešće stražnjeg polukružnog kanalića. Otolitički se kristalići „odlijepe“ te plutaju endolimfom polukružnih kanaća i tako uzrokuju vrtoglavicu određenog položaja glave. Javlja se s latencijom od 3-40 sekundi nakon okretanja glave u stranu oštećenja, praćen je jakim nistagmusom.
Za dokazivanje koristi se POLOŽAVAJUĆI TEST – DIX-HALLPIKE TEST
Vrlo uspješno se liječi Eplayevim manevrom ili nekim drugim postupkom ( Semont, Brandt – Daroff postupak, Long – Roll postupak, Lempertov postupak, Kimov postupak, Yakovinov postupak )
ovisno da li su otoliti u stražnjoj, prednjoj ili bočnoj polukružnoj cjevčici.
Smisao manevara i postupaka je vratiti otolite kako bi se zalijepili na svoje početno mjesto.
Uspjeh ovih manevara je u oko 80% pacijenata.

CYRIAX

Manualno ortopedska tehnika koja se bavi postavljanjem dijagnoze i konzervativnim liječenjem lezija mekih tkiva lokomotornog sustava.
Tehnika je dobila ime po ortopedu dr. James Cyriax kojeg opisuju kao «oca ortopedske medicine».
Znanstveno je utemeljena i ima za cilj postići preciznu dijagnozu slušajući pacijenta o njegovom problemu, funkcionalni pregled koji se sastoji od pasivnih i aktivnih testova te metode liječenja.
Tehnike koje se primjenjuju u samom procesu liječenja su poprečna frikcija, mobilizacija, manipulacija te trakcija.
Tehnika se primjenjuje kod mišićnih lezija, tetivnih te ligamentarnih lezija.
Također je vrlo bitna i manipulacija zglobova i kralježnice, kojom se vrlo uspješno (čak do 90%).

DRY NEEDLLING

Terapijska procedura gdje se koriste akupunkturne igle u cilju opuštanja bolnih i napetih mišića, uzrokovani miofascijalnim bolnim sindromom ili trigger točkama.
Trigger točka je nakupina mišićnih vlakana koje je potrebno na mehanički način opustiti. Na dodir je bolno i može uzrokovati širenje boli u udaljene dijelove tijela.
Mogu nastati zbog akutnog ili kroničnog preopterećenja mišića, stresa, ili neke druge ozlijede ili bolesti.
Istraživanja pokazuju da se dry needllingom smanjuje čak do 50% boli u jednom tretmanu.
Koristi se kod bolova u vratu, glavobolje, napetosti mišića, teniski ili golferski lakat, istegnuće mišića…

KINESIO TAPING
Rehabilitacijska tehnika bazirana na prirodnim sposobnostima tijela za izlječenje. To je tehnika ljepljenja trake koja je dizajnirana kako bi se olakšao prirodni proces ozdravljenja, uz pružanje potpore i stabilnosti mišićima i zglobovima boz ograničenja pokreta. Metoda je učinkovita tijekom rehabilitacijskog procesa ali i kao preventiva mjera.
Kinesio traka je sigurna za populaciju od male djece pa sve do starijih, te se uspješno nadopunjuje u liječenju ortopedskih, neuromuskularnih, neuroloških i drugih medicinskih stanja.
Kinesio taping traka ima pozitivne fiziološke učinke na koži, mišićima, ligamentima, tetivama, zglobovima, limfnom i krvožilnom sustavu. Poboljšava kontrakciju slabih mišića, umanjuje mišićni zamor, smanjuje prekomjerno istezanje i predoziranu mišićnu kontrakciju, smanjuje grč mišića i mogućnost ozlijede, povećava obim pokreta, umanjuje te oslobađa od boli. Poboljšava krvnu i limfnu cirkulaciju. Korigira probleme s zglobovima; popravlja odnos zglobnih površina uzrokovan spazmom ili skračenim mišićima
Kinesio traka ne sadrži farmakološke sastojke već samo djeluje mehanički podižući sloj kože. Efekt se postiže isključivo pravilnom aplikacijom na određeni dio tijela.
Koristi se kod svih vrsta mišićnih bolova, bolova u vratu, leđima, glavobolje, kod problema sa stopalima, bolovima u zglobovima, istegnuću ligamenata, u rehabilitaciji sportskih ozlijeda i dr.

INVERZIJSKI STOL – SISSEL HANG UP

Stol za samoistezanje prirodnim putem.
Koristi se kod opterećenja mišića, zglobova, kralježnice koje je uzrokovano tjelesnom aktivnošću kao što su sport, naporno vježbanje, savijanje, podizanje, naprezanje, dugo sjedenje ili stajanje. To sve može dovesti do kompresije i pritisaka kralježnice što vrlo često dovodi do pojave boli.
Položaj tijela u inverziji automatski stvara olakšanje, te se napetost smanjuje a bol nestaje.
Inverzijom se usporava starenje kralježnice i zglobova što održava kralježnicu vitalnom . To je suvremeno rješenje vrlo starog načina liječenja kralježnice.
Istezanjem održavamo elastičnost mišičnog i vezivnog tkiva te pospješujemo cirkulaciju, posebno u dijelovima tijela koji se slabije opskrbljuju krvlju, jer inverzijom se prazni ustajala krv iz vena nogu što je pravi odmor za umorne vene.
Terapijski učinak istezanjanjem postiže se lagano razmicanje zglobnih međuprostora velikih zglobova i međukralježničnih prostora. Terapijsko istezanje postiže se postupnim obrtanjem tijela od 15 ° na više, ovisno o individualnom osjećaju ugode.
Koristeći inverzijski stol djelujemo terapijski i preventivno na našu kralježnicu;

izvrstan način dopune vježbi za rehabilitaciju kralježnice
smanjuje bol u leđima i vratu
omogućuje bolju opskrbu diskova hranom
pomaže u prevenciji skolioze kod djece
pospješuje opuštenost mišića
poboljšava cirkulaciju
smiruje glavobolju
povećava koncentraciju
pomaže uklanjanju stresa
Koristite Sissel Hang-up inverzijski stol za ublžavanje napetosti u mišićima i zglobovima.

FIZIKALNA TERAPIJA U NOVOM DOBU ŽIVLJENJA

Ako ovo čitate, najvjerojatnije živite zdrav, aktivan stil života… ili ne. Trenirate i trenirate pametno… ili ne. 
No ako to činite možda to činite kako biste se istakli u “svom” sportu. Ili možda to činite kako biste poboljšali svoje zdravlje. Ili možda to činite samo kako bi vodili zdraviji život.
 
No bez obzira zašto trenirate, razlog zašto ovo čitate jeste vjerojatno taj što želite biti bolji. Želite bolje, želite se osjećati bolje, tj. želite više od života.
 
A fizikalna terapija bi vam mogla dati odgovor na pitanje kako…
 
OPTIMIZACIJA POKRETA FIZIKALNOM TERAPIJOM 

Na spomen fizikalne tearpije vjerojatno pomislite “nisam ozlijeđen(a), pa mi nije potrebna fizikalna terapija”.
Ili mozda “tijekom prijašnjih posjeta fizikalnom terapeutu stavili bi me na terapijske uređaje i dali mi dosadne vježbe”. 
Većina vas poznaje fizikalnu terapiju kao tzv. reaktivni process, tj. ozlijedite se, odete fizioterapeutu na rehabilitaciju gdje vas priključe na uređaje, daju (dosadne) vježbe i istezanja, a možda dobijete i nekoliko minuta terapije s terapeutom. Na sreću vremena se mijenjaju.
 
Fizikalna terapije se razvija i u današnje vrijeme sadrži analizu kretanja i predviđanje rizika od ozljeda, određivanje područja potencijalne ozljede, rješavanje neravnoteže snage te poboljšanje držanja i općenito zdravlja cijelog tijela. 
Pojednostavljeno – optimiziranje vašeg kretanja. 
Pomaže vam osjećati se bolje čak i kad niste ni pretpostavljali da je moguće osjećati se bolje.
 
No, iako se sama profesija mijenja to nužno ne znači da se i svi s njom mijenjaju, tj. kao i kod svake promjene neki se žele mijenjati, a neki ne. Na vama je samo da budete dobro informirani kako biste mogli donijeti ispravne odluke vezane uz vaše zdravlje.
 
Stoga bih vas zamolila da odvojite malo vremena i nastavite čitati, jer mi je želja predočiti vam kako izgleda novo doba fizioterapije i kako može koristiti vašem tijelu i vašem zdravlju.
 
KRETANJE, KRETANJE, KRETANJE

Prošli su dani u kojima se mišiće promatra izolirano. Thomas Myers, autor knjige Anatomy Trains ističe da nemamo 600 mišića, već umjesto toga imamo jedan mišić sa (u) 600 džepova. Ti mišići ne djeluju izolirano. Zajedno rade na stvaranju pokreta i upravo zbog toga ne možemo sagledavati ili trenirati mišiće odvojeno jedne od drugih.
 
To je i razlog zašto nakon ozljede ne možemo izolirati mišiće ili zglobove. Ozljeda se jednostavno nikada ne događa izolirano. 
Istraživanja su pokazala da lokalizirana mišićna bol može zapravo promijeniti EMG aktivnost u mišićnom sinergistu gdje nema boli.
To znači da ne-bolni sinergistički mišići podliježu povećanim opterećenjima nakon ozljede kako bi nadoknadili mišiće koji imaju bol.

Štoviše, problemi s mišićno-koštanim sustavom predstavljaju problem današnjeg načina življenja – jednostavno ne krećemo se dovoljno. Većina nas sjedi cijeli dan, a čak i oni koji vježbaju često moraju provoditi sate za računalom ili za volanom. 
Takav način života mijenja naš sustav kretanja. Stvara mišićne neravnoteže koje pak stvaraju ograničenja u mobilnosti, što znači da moramo rečeno nadoknaditi negdje drugdje kako bismo održali vlastitu mobilnost.
 

Tu nam pomaže fizikalna terapija – posebno njena tzv. New Age verzija koja kroz optimizaciju pokreta učinkovito poboljšava vaše zdravlje, a upravo to je ono što ćete dobiti u FITERI: odmak od dosadnih vježbi koje izoliraju mišiće kroz upražnjavanje funkcionalnih pokreta. Turski usponi , opterećeni nosači , dinamične daske i dinamični rastezanja cijelog tijela.
Vježbe koje poboljšavaju usklađivanje, stabilnost i pokretljivost. Vježbe koje jednostavno oponašaju ono što radimo u svakodnevnom životu.
PREVENCIJA OZLJEDA REDOVNIM PREGLEDIMA 

Fizikalni terapeuti posjeduju jedinstven skup vještina kada je u pitanju preventivna medicina. Kretanje je presudno za naše zdravlje, ali nam isto tako može puno reći postoji li disfunkcija zbog boli, neravnoteže, nestabilnosti ili ograničene pokretljivosti. Sagledavajući pokret kao takav možemo uvidjeti da li je potrebna daljnja procjena ne bi li se utvrdio potencijalni problem, tj. potencijalni izvor ozljede ili boli.
 
Pogrešno kretanje nas može povrijediti, ali ispravljanje disfunkcije može spriječiti pojavljivanje boli i posljedično ozljede.
Za većinu nas redoviti odlazak zubaru na pregled ima apsolutnog smisla, jer zašto bi morali vaditi zub kada ga možemo jednostavno popraviti ako na vrijeme uočimo karijes.
 
Briga o zdravlju našeg mišićno-koštano sustava ne bi trebala biti drugačija. 

Imamo znanje, sredstva i vještine za praćenje stanja mišićno-koštanog sustava kako bismo bili sigurni da se pravilno krećemo. Smatra se da fizikalna terapija djeluje reaktivno. Ozlijedimo se, zaboli nas i onda tražimo pomoć. 
No zašto liječiti kada se isto može spriječiti?
 
Ovo je novo doba fizikalne terapije. Fizikalne terapije koja je proaktivna i preventivna. Više ne morate biti ozlijeđeni da biste radili s terapeutom. Umjesto toga, redoviti pregled trebao bi postati normalan. Da biste spriječili ozljede. Da bi ste se bolje kretali, bolje I lakše radili i osjećali se bolje čak i kad niste svjesni da to možete.

NOVI NAČINI RADA 

Kada prvi put primam klijente koji su prije bili na fizikalnoj terapiji, uglavnom su prilično iznenađeni što ih odmah ne stavljam na neki od fizioterapeutskih uređaja. 
Navikli su da se na njih stavlja topli ili hladni oblog, nakon čega slijedi ultrazvuk ili “struja”. Manualni rad je obično vrlo ograničen dok terapeut odjednom radi na tri ili četiri osobe.
 
Ali ti i takvi modaliteti nisu toliko korisni kao što se nekoć mislilo. Naravno, postoje slučajevi kada su potrebni, ali oni ne trebaju biti, niti bi trebali biti, većina Vašeg liječenja.  Umjesto toga, koncentriramo se na praktičnu, manualnu terapiju i vježbanje.
 
I znate što? Uvidjeli smo da našim klijentima treba manje vremena za napredak, iskuse manje boli, postaju svjesniji svog tijela, vlastitog kretanja i spriječavanje budućih ozljeda. 
Dakle, ako radite s terapeutom koji koristi samo terapijske uređaje i ne uključuje funkcionalne vježbe i praktični tretman, vi ne koristite prednosti novog doba fizioterapije.
 
SURADNJA

Najuspješniji sportaši, najuspješniji ljudi u svim svojim fitness nastojanjima su oni koji rade s timom ljudi. Tim koji surađuje i komunicira. Kondicioni treneri, osobni treneri i fizikalni terapeuti – rade zajedno.
Ovo je novo doba fizikalne terapije. Terapeuti više ne rade samostalno, već imaju mrežu drugih profesionalaca s kojima surađuju.
 
ZAKLJUČAK

Nadam se da ste čitajući ovo shvatili koliko je važno kretanje mišićno-koštanog sustava u odnosu na naše cjelokupno zdravlje i nadam se da se osjećate bogatiji za sazanje o tome što je fizikalna terapija i u kojem se smjeru razvija.
 
Vrijeme je da uzmete svoje zdravlje i kondiciju u svoje ruke, spriječite buduće ozljede, nadgledate svoj lokomotorni sustav i radite s profesionalcima. 
Tijelo će vam biti zahvalno, sada i u budućnosti.

ORTOPEDSKE (UPISATI)